Stichting Het Grote Verhaal
Missie
De missie van de stichting Het Grote Verhaal is verhalen uit de Bijbel aanreiken aan jonge kinderen vanuit de overtuiging dat verhalen uit de oeroude bron van Joods-Christelijke beschaving van relevantie en groot belang kunnen zijn, ook voor volgende generaties. Naast het doorgeven van essentiële waarden is ook het leggen van een basis om ons collectieve culturele erfgoed te kunnen begrijpen en waarderen van belang. De stichting wil een antwoord geven op de vraag: “geven wij de Bijbel op of geven wij hem door?”
De stichting Het Grote Verhaal opereert, bij het invulling geven aan haar missie, geheel onafhankelijk. Zij heeft geen enkele bedoeling om kinderen en hun ouders tot (enig) geloof te verleiden of zelfs maar te beïnvloeden. Het gaat de stichting bij ‘de Bijbel’ uitsluitend om de kracht van de verhalen en om de geschiedenis daarvan.
Waarom zijn zij aan Het Grote Verhaal begonnen?
“De wereld verandert in hoog tempo. En dat tempo versnelt ieder jaar. Die verandering dringt zich bovendien dwingender en intensiever aan ons op dan ooit tevoren. Vooral de sterk toegenomen snelheid, breedheid en impact van (nieuwe) media en social media dragen daaraan bij.
Hoe voed je in deze nieuwe tijd je kinderen op tot evenwichtige, vrije en gelukkige mensen? Mensen die ook oog en zorg hebben voor de ander. Hoe ondersteun je hen bij het ontwikkelen van waarden die trend-resistent en turbulentie-proof zijn? Hoe help je hen de zin van hun leven te ontdekken in deze tijd, in deze wereld?
Deze vragen puzzelden ons. Wij realiseerden ons dat toekomstige generaties uiterst creatief moeten zijn, zich moeten kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en veerkracht moeten kunnen tonen. Bovendien vragen de uitdagingen van de toekomst dat zij goed kunnen samenwerken, zich verbonden voelen en vertrouwen hebben in elkaar. En zo kwamen wij op de Bijbel, de oeroude bron van joods-christelijke beschaving.
Wij gingen ons steeds meer zorgen maken over het feit dat -als gevolg van het snelle secularisatieproces in Nederland- de waardevolle Bijbelverhalen uit het zicht verdwenen van jonge ouders en daarmee van hun kinderen. In onze optiek is de Bijbel het meer dan waard om aangereikt te blijven worden aan nieuwe generaties omdat we er onze cultuur, democratie en ethiek aan ontlenen. Omdat de bijzondere verhalen met morele boodschappen -voor toen en nu- vele, vele generaties heeft beziggehouden en heeft geïnspireerd. En omdat ons prachtige culturele erfgoed -met de Bijbel als basis- begrepen en gewaardeerd zou moeten blijven worden. Denk hierbij aan eeuwenoude muziek, literatuur, beeldende kunst en architectuur.
Het is dáárom dat wij een nieuwe weg proberen te vinden om Bijbelverhalen aan jonge kinderen aan te reiken. Een eigentijdse weg met inzet van nieuwe media, middelen en technieken. Met een onafhankelijke, waardenvrije afzender, die het alleen maar gaat om de zeggingskracht van de Bijbelverhalen: de stichting Het Grote Verhaal.”